Do góry

Desery Przepis na:

kruche ciasto na mleku kokosowym

kruche ciasto na mleku kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2072

Dodano:

Odsłon: 3719

zamiast masła nieco zdrowsze i mniej tłuste mleko kokosowe świetnie sprawdziło się w kruchym cieście np. do tart, szarlotki lub placka ze śliwkami

Składniki

  • mąka orkiszowa biała - 3 szklanki dobrze napowietrzonej (ok 350g)
  • żółtka jaj - 3 szt
  • mleko kokosowe - 3 łyżki
  • cukier trzcinowy - 1/3 szklanki
  • cukier waniliowy domowym sposobem - 3 szczypty /przepis DomowaPiwniczka:)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na stolnicy wysypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy domowym sposobem, wbijam żółtka jaj, dodaję mleko kokosowe i zagniatam.
    Ciasto wyrabiam dość szybko, mocno uciskając.
    Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na jakiś kwadrans (albo 2 jak zapomnę :) przed wykorzystaniem do wypieku.

    Często kawałek ciasta zamrażam do wykorzystania w późniejszym czasie - kiedy zajdzie potrzeba, wyciągam z zamrażarki i przygotowuję coś słodkiego w 10 minut, np aronię pod kruszonką :)

  2. Często kawałek ciasta zamrażam do wykorzystania w późniejszym czasie - kiedy zajdzie potrzeba, wyciągam z zamrażarki i przygotowuję coś słodkiego w 10 minut, np cramble (owoce pod kruszonką:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń