Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniem i czarną porzeczką

Kruche ciasto z budyniem i czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2298

Dodano:

Odsłon: 6371

Pysze ciasto. W sam raz do kawki z przyjaciółką. Z pewnością zrobi wrażenie.

Składniki

  • 60 dag mąki pszennej
  • 3/4 szl. cukru trzcinowego
  • 125 g zimnego masła
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szkl. mleka
  • 1 szkl. czarnych porzeczek
  • 1-2 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W trzech szklankach mleka ugotować budynie. Po ugotowaniu trzeba mieszać aby nie powstał kożuszek. Wystudzić. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać połowę cukru, trzy żółtka, ekstrakt waniliowy i masło. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta dać do zamrażarki na jakieś pół godziny. Denko tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Pozostałym ciastem wylepić tortownicę tworząc na brzegach 2 cm rantu.

  2. Wystudzony budyń wylać na ciasto. Na nim ułożyć czarną porzeczkę.

  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozłożyć na budyniu i czarnej porzeczce. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń