Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniem, porzeczkami i pianą

Kruche ciasto z budyniem, porzeczkami i pianą

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 965

Dodano:

Odsłon: 454

Czas na porzeczki się zaczął a więc musi być pyszne, orzeźwiające ciasto!

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 2, 5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 gram schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 0,75 l mleka
  • Beza
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto:
    Mąkę i proszek przesiać na stolnicę, dodać zimne, posiekane masło,cukier i na końcu żółtka. Wszystko szybko wyrobić, zrobić kulę i włożyć na godzinę do lodówki.  Blaszkę kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić kruchym ciastem i podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temp.180 st. Jak się zarumieni - wyjąć.

    Ugotować budyń - powinien być gęsty.






  2. Na podpieczony spód nałożyć budyń, na to czerwone porzeczki lekko obsypane mąką. Piec w temp. 170 przez około 25 minut.

    W tym czasie przygotować bezę.
    Białka ubić na sztywną pianę, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier i ubijać. Piana powinna być błyszcząca.

    Po upływie 25 minut pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i zapiekać jeszcze przez około 15 minut w temp.180 st. Pianka powinna się zarumienić. Jeśli się nie spiecze, pojawią się "kropelki rosy" a jeśli się spiecze....to nic, będzie przyjemnie chrupać:)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń