Do góry

Desery Przepis na:

kruche ciasto z budyniowa pianka

kruche ciasto z budyniowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 11581

robilam to ciasto z jagodami,truskawkami i czerwonymi porzeczkami,kazde bylo pyszne,polecam serdecznie;)

Składniki

  • 2,5szkl. maki
  • 5jaj
  • 2 lyzeczki proszku do piecz.
  • 3 lyzki cukru pudru
  • margaryna lub maslo roslinne 250g
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po40g kazdy
  • 1 szkl. cukru krysztalu
  • 0,5szkl oleju(najlepiej slonecznikowego ale zwykly tez sie nada)
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z maki,margaryny,proszku,cukru pudru i 5 zoltek wyrabiamy szybko ciasto i dzielimy 60% do 40%. wkladamy w woreczki foliowe lub folie aluminiowa i wkladamy do zamrazarki na 2-3godz.

  2. po wyjeciu wieksza czesc ciasta scieramy na blache wylozona papierem lub posmarowana margaryna i wysypana bulka tarta na tarce jarzynowej i podpiekamy ok 20min 180st.

  3. w tym czasie ubijamy bialka ze szczypta soli. gdy beda sztywne wsypujemy powoli cukry a nastepnie oba budynie. Na samym koncu dolewamy oliwe cienkim strumieniem. mase wylewamy na ostudzony spod,dajemy owoce i na to pozostala czesc ciasta. mozna zetrzec lub zrobic kruszonke;) pieczemy ok 30-40min do zrumienienia w 180st. ciasto jest naprawde pyszne i zawsze sie udaje;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 14 marca 2015 Robilam wiele razy!!!polecam !!!, z malinami najlepsze a i z lesnymi jagodami !!!,poezja!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 sierpnia 2013 Zrobiłam, po prostu niebo w gębie....polecam wszystkim z całą odpowiedzialnością, pozdrowionka:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doloressss 29 lipca 2013 Apetycznie wygląda, zabieram do ulubionych i koniecznie do wypróbowania w najbliższym czasie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń