Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z czarną porzeczką

Kruche ciasto z czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2862

Dodano:

Odsłon: 771

Smaczne, lekko kwaskowate ciasto. Wzorem dla mnie był pleśniak. Jednak moje ciasto nieco się od niego różni.

Składniki

  • 70 dag mąki pszennej
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Dodać pokrojone masło, żółtka, proszek do pieczenia. Posiekać wszystkie składniki razem. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Dać do lodówki na 1-2 godziny. Przygotować foremkę o wymiarach 24x24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jedną częścią
    wylepić dno foremki. Nałożyć umyte i osuszone owoce. Pokruszyć lub zetrzeć na tarce drugą część. Następna warstwa to znów czarna porzeczka. Można na nią dać pianę z ubitych białek z cukrem, ja tego nie
    zrobiłam- potrzebowałam białka do innego dania. Na wierzch ostatnia, pokruszona warstwa ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń