Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z czereśniami i czerwoną porzeczką

Kruche ciasto z czereśniami i czerwoną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 376

Dodano:

Odsłon: 19605

Przepyszne ciasto, wbrew pozorom nie takie słodkie. Rozpływa się w ustach i migiem znika z blachy. Szybko, smacznie, prosto :)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Urobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem, zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia.

  2. Ciasto podziel na 2 części (podział 3/5 do 2/5 - większa porcja na dno blachy) obydwie dałam do zamrażalnika. W tym czasie pozbyłam się pestek z czereśni, a wtedy jedną rozwałkowałam i wyłóżyłam blachę (33 na 22 czy jakoś tak z wymiarami).

  3. Podpiekłam spód w piekarniku w 180 stopniach ok 8-10 minut. Wcześniej nakłuwając ciasto widelcem.

  4. W tym czasie ubiłam pianę z odrobiną soli z białek. Gdy była sztywna, dodałam cukier, a na koniec kisiel wiśniowy.

  5. Następnie wyjęłam ciasto z piekarnika, posypałam bułką tartą (która wsiąknie sok z owoców). I na to owoce wcześniej umyte. Czereśnie, a pomiędzy czerwona porzeczka. Na to różowa piana z białek. A na pianę starte ciasto z zamrażalnika. No i ciasto do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paw-s66 09 lipca 2013 Upiekłem ciasto na niedzielę i przyznaje że jest smaczne. Koniecznie muszę wypróbować reszte twoich przepisów.
Prośba do wszystkich aby wcześniej wypróbowali przepis, a dopiero później komentowali

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 05 lipca 2010 Muminek: ja nie lubię słodkich ciast... dla mnie to wystarczająca ilość cukru, na koniec posypuję obficie cukrem pudrem... można zwiększyć ilość cukru - jak ktoś lubi słodkie :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

muminek 29 czerwca 2010 Zrobilam ciasto i niestety wyszło bardzo mało słodkie. Czy nie powinno być podana większa ilość cukru? 3 łyżki do kruchego okazało sie zdecydowanie za mało.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 24 czerwca 2010 Ciasto jest na pewno pyszne. Z takich składników robie szarlotkę.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 24 czerwca 2010 Oj przepraszam za moją niedokładność. Mi chodziło o 250g :) I margarynę i masło kupuję takiej wielkości, dlatego nie pomyślałam...

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 24 czerwca 2010 A ja mam małe pytanie. Piszesz 1 kostka masła lub margaryny. A ty co używasz? Bo wiesz - są masła w kostkach po 170g i 200g a margaryna występuje po 250g, więc jest różnica. A nie chciałabym żeby ciasto wyszło tłustawe, albo za suche.... Ale fakt, faktem - czuć już latem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń