Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jabłkami i bananami.

Kruche ciasto z jabłkami i bananami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 1830

Dodano:

Odsłon: 6317

Połączenie jabłek i bananów daje niesamowity smak temu ciastu. Gorąco polecam.

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 duże żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa jabłkowo-bananowa:
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1 kg bananów (waga po obraniu)
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie i włożyć wszystkie składniki. Posiekać nożem a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
    Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką.
    Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 30 cm i podpiec przez 15 minut w tem. 190 stopni.
    Drugą część owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut.

  2. W płaskim, szerokim garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać wodę i starte na grubych oczkach jabłka. Chwilę smażyć. Jeśli jabłka będa miały mało soku, można podlać kilkoma łyżkami wody. Kiedy jabłka zmiękną, dodać obrane i pokrojone banany. Smażyc przez 5 minut, cały czas mieszając. Wsypać "suche" galaretki i dodać sok z cytryny. Dokładnie rozmieszać.
    Odstawić do przestygnięcia.

  3. Podpieczony spód ciasta posypać 2 łyżkami tartej bułki.
    Wyłożyć masę jabłkowo-bananową.
    Na wierzchu układać małe kawałki ciasta schłodzone w lodówce, które spłaszczamy w palcach.
    Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni.
    Zimne ciasto oblewamy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń