Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1882

Dodano: 19.05.2017

Odsłon: 1297

Ciasto, które swoją prostotą i smakiem podbiło serca wielu z nas. Jest bardzo popularne, można je znaleźć na wielu blogach kulinarnych, w różnych wersjach i z różnymi owocami. Ja polecam Was swoją wersję tego ciasta. Delikatne i kruche ciasto z lekką pianką, która smakiem przypomina bezę. Do tego mnóstwo świeżych, soczystych jeżyn zebranych skoro świt. Zapraszam.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 425 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 220 g drobnego cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 budynie malinowe
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 500 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto kruche

    Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy ze sobą i zawijamy w folię spożywczą. Resztę ciasta również owijamy folią. Obie porcje ciasta wkładamy do zamrażarki.
    Formę o wymiarach około 22 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 20 minut.


  2. Pianka budyniowa

    Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Po ubiciu białek dodajemy do nich partiami cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie nadal mieszając. Na koniec strużką wlewamy olej i mieszamy chwilę do połączenia się składników.
    Na podpieczony, przestudzony spód ciasta wykładamy pianę, delikatnie równamy, wysypujemy gęsto jeżyny i delikatnie wciskamy je w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń