Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z kremem mascarpone i biszkoptem

Kruche ciasto z kremem mascarpone i biszkoptem

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 469

Dodano:

Odsłon: 24960

Oryginalne i waniliowe

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto piekłam w podłużnej, dość głębokiej jak na ten rodzaj ciasta formie tzw. keksówce. Mąkę pszenną, masło w pokojowej temperaturze, mleko cukier puder i sól ugnieść w misce (kiedy składniki się połączą można przenieść je na stolnice i dokładnie wyrobić ciasto). Ciasto włożyć na 2h do lodówki następnie cieniutko zwałkować i przełożyć na formę. Piec w temp 200*C przez ok pół godziny.

  2. Biszkopt na trzy czyli 3 jajka, 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru(i proszek do pieczenia:)). Ubić białka, dodać żółtka i mąkę połączoną z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec w podłużnej formie w temp 160*C do ;suchego patyczka;.

  3. Krem: zrobić esencje herbacianą earl grey lub waniliową(zalać 1 saszetkę herbacianą małą ilością wrzątku, ostudzić). Śmietankę ubić ,dodać mascarpone, esencje, cukier puder i nasionka z połówki wanilii, ubijać do wymieszania składników.

  4. Składanie ciasta:na ostudzone kruche ciasto nałożyć połowę kremu, na krem biszkopt, i znów krem. Włożyć na godzinę do lodówki a przed podaniem ozdobić truskawkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 maja 2013 Pysznie wygląda. Chętnie je zrobię :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkaBabeczka 12 maja 2012 Fajny przepis, na pewno skorzystam :)
p.s do biszkoptu, nie dodaje się proszku do pieczenia.. biszkopcik jego nie lubi ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń