Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto z morelami"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 219
Polecam.
Odsłon: 712
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36179
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 373
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 219
Polecam.
Odsłon: 712
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36179
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 373
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj pokrojoną w kawałki zimną margarynę lub masło, posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier oraz żółtko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Morele umyj, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, zasyp cukrem. Duś 15-20 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstaw, by wystygły, a następnie zmiksuj blenderem na gładki mus.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. 3 schłodzonego ciasta rozwałkuj na okrąg, wyłóż nim dno i spód formy. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wysyp kilka garści suchej fasoli. Piecz w temperaturze 180° C przez 10 minut. Po tym czasie usuń papier i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij, przestudź.
Na przestudzonym spodzie rozsmaruj mus morelowy. Ciasto, które zostało rozwałkuj i wytnij z niego radełkiem do faworków lub nożem cienkie, długie paski. Ułóż je na wierzchu ciasta, tworząc kratkę. Piecz jeszcze 30-40 minut w temperaturze 180° C. Podawaj z kulką lodów lub kleksem bitej śmietany.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie