Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji.

Przepis dnia 2019-01-30
Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji.

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1451

Dodano:

Odsłon: 14434

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany, nie mogło zresztą być inaczej. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Miło było patrzeć jak zaraz po upieczeniu znika kawałek za kawałeczkiem, do ostatniego okruszka. Dodam, że użyłam domowego powidła śliwkowego. Powoli kończą mi się zapasy, w tym roku muszę nasmażyć dwa razy więcej powidła, a wiadomo, że takie domowe najlepsze. Ciasto bardzo polecam. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Beza orzechowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powidła śliwkowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.

  2. Do blaszki: Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.

  3. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

  4. Do pieczenia: Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.

  5. Pieczenie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń