Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z pianką i borówkami

Kruche ciasto z pianką i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1265

Dodano:

Odsłon: 8442

Bardzo smaczne, kruche i delikatne ciasto. Wśród domowników, gości i koleżanek z pracy zrobiło furorę :)

Składniki

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier puder do posypania ciasta
  • Na piankę:
  • 5 białek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 20 dkg borówek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.

    Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce.

    Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  2. Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

    Dodałam cukier i kolejno cukier wanilinowy, dwa budynie i na koniec pół szklanki oleju. Dokładnie zmiksowałam.

    Wylałam na podpieczony jeszcze ciepły spód.

    Na masę wyłożyłam borówki i na to starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.

    Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.

    Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem.

  3. Notatki:
    * można dodać nie tylko borówki, ale chociażby maliny czy porzeczki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń