Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką

Kruche ciasto z porzeczkami, bezą i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1691

Dodano:

Odsłon: 2966

Uwielbiam kruche ciasto ze słodką bezą i kwaśnymi porzeczkami. Dodatkowo wiórki kokosowe i pyszna kruszonka - miodzio:)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 250 gram zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 szklanki czerwonej porzeczki
  • ok.10 truskawek ( opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki podane na blachę 30x25 cm.
    Zagnieść kruche ciasto: Obie mąki przesiać, dodać zimne masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, szybko zagnieść, podzielić na 2 części ( mniejszą i większą) i włożyć na 30 minut do lodówki.
    Większą część ciasta rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w temp. 180 st. Przestudzić.

  2. Białka ubić na pianę, dodawać partiami cukier cały czas ubijając.
    Na podpieczony spód wylać pianę z białek, na to równomiernie wyłożyć opłukane i osączone porzeczki, pokrojone w plasterki truskawki, wszystko posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch posypać pozostałą częścią ciasta kruchego.

  3. Wstawić do piekarnika na ok. 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń