Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32540
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 901
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32540
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 901
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
Rabarbar umyj, obierz i odetnij końcówki. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i zimną margarynę. Posiekaj nożem. Następnie dodaj jajko, żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na około 30 minut.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj wraz z 1 szklanki cukru. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Lekko przestudź.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki blaszki. Wylej lekko przestudzony budyń a na wierzchu ułóż łodygi rabarbaru. Posyp je pozostałym cukrem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Wstaw blaszkę z ciastem, piecz 40-50 minut.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 250 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie