Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową posypką

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową posypką

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6171

Dodano: 12.09.2012

Odsłon: 37517

Słodka propozycja dla miłośników rabarbaru. Kruche ciasto z posypką migdałową i nadzieniem rabarbarowym na pewno przypadnie Wam do smaku. Posypka słodka, chrupiąca i aromatyczna świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym rabarbarem. Polecam!

Składniki

  • Składniki na foremkę 24x24cm
  • Na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 180g masła
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
  • Na nadzienie:
  • 700g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • łyżka bułki tartej
  • Na posypkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90g stopionego masła
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy je folią i schładzamy około godziny. Następnie ciastem wylepiamy dno natłuszczonej foremki, podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

  2. Nadzienie: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm. Na palniku rozgrzewamy mocno suchą patelnię, wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier i podsmażamy na mocnym ogniu, aż rabarbar puści sok (2-3 minuty). Zdejmujemy z ognia i osączamy na sicie.

  3. Posypka: wszystkie składniki mieszamy w misce, aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, posypujemy bułką tartą. Na wierzch kruszymy palcami posypkę. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olamak 08 lutego A próbował ktoś gotowej mieszanki do wypieku ciasta kruchego z Polskich Mlynow? Poleciła mi je koleżanka i mówiła, że jest świetne i szybkie w przygotowaniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 12 lutego 2013 Proszę wybaczyć niedopatrzenie, przepisy zawsze kopiuję ze swojego bloga i czasem coś się nie wklei :) Zawsze można zajrzeć na stronę bloga, tam również znajdują się te przepisy. Pozdrawiam
Ps. Przepis już uzupełniony.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 12 lutego 2013 iiiiiii .... ????, reszte trzeba samemu sobie dospiewac??? domyslam sie nastepnych krokow, ale przepis ma byc jasny i konkretny,!!!, ciasteczko wyglada super napewno tak i smakuje,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 14 września 2012 bardzo lubię ciasta z rabarbarem , a te wygląda bardzo smakowicie,

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 13 września 2012 Pyszne,kwaskowe,rozpływające się w ustach - to coś dla mnie.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń