Do góry

Desery Przepis na:

Kruche herbatniki miętowe z cukrem

Kruche herbatniki miętowe z cukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6032

Dodano:

Odsłon: 3879

Przyjemnie chrupiące, pachnące miętą herbatniki które sami zrobimy w 15 minut. Chrupnięcie podkreśla cienka warstwa cukru.

Składniki

  • masło 150 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • mąka pszenna 220 -250g
  • świeże listki mięty 30 g
  • drobny cukier do posypania ( lub cukier miętowy )
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Listki mięty bardzo drobno siekamy, lub mielimy w młynku do kawy.
    Miękkie masło zagniatamy z pudrem, miętą i początkowo 220 g mąki.
    W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
    Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
    Blat obficie posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3/4 cm, i wykrawamy kwadraty.
    Ciasto jest dość miękkie i trochę trudno wałkować, wtedy można lepić kuleczki, lekko rozpłaszczać wzorki zrobić widelcem lub foremką.
    Ciasteczka posypujemy drobnym cukrem, a jeszcze lepiej cukrem miętowym z moich przepisów.
    Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 185-190 C około 15 minut.
    Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.
    U mnie łakomczuchy zjadły i do zdjęcia zostały same delikatnie przepieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 maja Kolejny fajny przepis u Ciebie z wykorzystaniem mięty i cukru miętowego :)
Świetnie muszą smakować z herbatą :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 28 maja Bardzo ciekawy pomysł na herbatniki, wart wypróbowania. Szczególnie, że mięta świetnie orzeźwia w upały:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń