Do góry

Desery Przepis na:

Kruche, kokosowe ciasto z truskawkami

Kruche, kokosowe ciasto z truskawkami

Autor: kupodniebieniu

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 297

Dodano: 07.06.2016

Odsłon: 37227

Kruche, proste i szybkie ciasto z wiórkami kokosowymi i dużą ilością słodkich truskawek. Takie zestawienie będzie smakowało nawet tym, którzy za kokosem nie przepadają ponieważ nie jest on bardzo wyczuwalny w tym cieście a nadaje fajnej kruchości ciastu. Ciasto nie jest bardzo słodkie więc warto po upieczeniu posypać je sporą ilością cukru pudru:)) Bardzo polecam:))

Składniki

  • CIASTO KRUCHE: • 300 g mąki pszennej tortowej • 100 g wiórków kokosowych
  • • 150 g cukru pudru • 200 g masła • 2 średnie jajka
  • • cukier wanilinowy • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE TRUSKAWKOWE: • 700 g świeżych truskawek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO: • 2 łyżki bułki tartej • cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE:

    Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać wiórki kokosowe, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło i jajka, Wyrobić ciasto. 2/3 ciasta włożyć do lodówki na 1,5 godz. a 1/3 włożyć do zamrażarki.
    Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 21×23 cm lub trochę większą (wtedy trzeba troszkę skrócić czas pieczenia). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 180 st. C, termoobieg.
    Po upływie 1,5 godz. ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno przygotowanej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec. ok. 14 – 15 min do lekkiego zrumienienia.
    W czasie podpiekania spodu ciasta przygotować nadzienie truskawkowe.

  2. NADZIENIE TRUSKAWKOWE:

    ruskawki oczyścić i umyć. Przekroić na pół, lub na trzy części jeśli są większe. Przełożyć do miski i dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

  3. WYKONANIE:

    Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie nadzienie truskawkowe.
    Wyjąć 1/3 ciasta z zamrażarki. Ciasto zetrzeć na dużych oczkach tarki na truskawki równomiernie.
    Włożyć do piekarnika i piec ok. 27-30 min. w 180 st. C, termoobieg do zrumienienia wierzchu ciasta.
    Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić i dość obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna 08 czerwca 2016 Jestem fanką koksowych smaków, za truskawkami nie przepadam w ciastach, chyba, że jest to biszkopt ;-). Chętnie jednak wypróbuje to zestawienie razem, a nóż polubię truskawki również w takim wydaniu :-)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń