Do góry

Desery Przepis na:

Kruche, malinowe Ciasteczka Walentynkowe - nie uwierzysz jakie łatwe!

Kruche, malinowe Ciasteczka Walentynkowe - nie uwierzysz jakie łatwe!

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2847

Dodano:

Odsłon: 2408

Kruche, maślane ciasteczka, które swoim wyglądem zachwycają! W czasie pieczenia w domu roznosi się kuszący, malinowy zapach, po wyjęciu z piekarnika cieszyć się możemy ciasteczkami jak z cukierni, które możemy podarować wyjątkowej osobie. Zobaczcie jak łatwo możecie zaskoczyć swoich bliskich!

Składniki

  • 15 dag masła + łyżka
  • 15 dag cukru
  • 30 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie kisielu malinowego Wodzisław
  • 2 łyżki zimnej wody
  • barwnik spożywczy czerwony, ewentualnie różowy
  • + białko i cukier różany (ewentualnie inna posypka)
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 15 dag masła siekamy, dodajemy przesianą mąkę, cukier oraz jajko. Wyrabiamy ciasto kruche.Otrzymane ciasto dzielimy mniej więcej na pół. Do jednej części dodajemy kisiel i wodę, wyrabiamy.Malinową część znowu dzielimy na pół (u mnie nieco większa była ciemnoróżowa) i do jednej dodajemy czerwonego barwnika – wyrabiamy, ewentualnie dodajemy więcej. Do drugiej części możemy dodać również barwnik – odrobinę czerwonego lub różowy. Kolor będzie bardziej wyraźny.Różowe ciasto dzielimy na porcje i na podsypanym maka blacie wałkujemy na prostokąty mniej więcej o podobnych wymiarach. U mnie powstały 2 jasnoróżowe i 3 ciemnoróżowe. Układamy naprzemiennie jeden na drugim.

  2. Wałkujemy, aby były jeszcze cieńsze. Zwijamy, tak aby otrzymać rulonik.Nadajemy mu kształt z jednej strony formując ‘dzióbek’’, a na przeciwległym końcu robiąc wgłębienie. Taki rulonik wkładamy do zamrażarki na mniej więcej 2 godziny lub więcej.W tym czasie jasne ciasto możemy schować do lodówki. Gdy różowe ciasto stwardnieje, wałkujemy jasne na prostokąt i owijamy nim różowe (dosyć ściśle, nie może być ''luzów''). Robimy z niego rulonik – chowamy jeszcze na moment do zamrażarki.Zamrożony rulonik smarujemy rozbełtanym białkiem i maczamy w różanym cukrze.Zamrożony rulonik smarujemy rozbełtanym białkiem i maczamy w różanym cukrze.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Pieczemy na najniższej półce w piekarniku.

  3. Po więcej zdjęć, w tym zdjęcia ''w trakcie odsyłam Was na http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,345892331,title,Kruche-malinowe-Ciasteczka-Walentynkowe-nie-uwierzysz-jakie-latwe,index.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 15 lutego 2015 Ależ romantycznie się zrobiło. Cudowne ciasteczka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń