Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche orzechowe gwiazdki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajka i żółtka. Zmiel lub zmiksuj orzechy laskowe i migdały (wcześniej obierz je ze skórki, migdały parząc, a orzechy prażąc). Dodaj do ciasta wraz z cynamonem i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na godz. do lodówki.
Ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 4-5 mm i foremką wytnij z niego gwiazdki (jeśli mają zdobić choinkę – zrób otworki).
Ciasteczka ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piecz je w temp. 180oC przez ok. 12 minut. Ciastka nie powinny być zbyt ciemne. Upieczone wyjmij i ostudź na kratce. Gotowe np. przewiąż wstążkami.
Orzechowe gwiazdki zrobisz znacznie szybciej, jeśli użyjesz do nich gotowych, zmielonych już orzechów.Źródło: Świat kobiety