Do góry

Przekąski Przepis na:

Kruche paszteciki z mięsem.

Kruche paszteciki z mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2337

Dodano:

Odsłon: 6437

Można podawać na ciepło lub zimno, z barszczem lub solo.

Składniki

  • FARSZ MIĘSNY. Składniki:
  • Łopatka wieprzowa - 1,2 kg
  • Cebula średnia - 1 szt
  • Masło lub margaryna - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Śmietana - 1 łyżka
  • Jajo - 1 szt
  • Sól, pieprz.
  • CIASTO Składniki:
  • Mąka - 350 g
  • Margaryna - 200 g
  • Jajko - 1 szt
  • Sól - 0,5 łyżeczki
  • Śmietana kwaśna - 100 g
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    Sposób przygotowania:
    Mięso umyć i zmielić. Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso i smażyć, aż woda wyparuje.
    Wystudzone mięso przyprawić, dodać śmietanę, jajo i bułkę tartą, dobrze wymieszać.

  2. CIASTO:
    Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę, jajko, sól i śmietanę.
    Zagnieść ciasto na jednolitą, sprężystą masę.

  3. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na podsypanym mąką blacie.
    Wzdłuż jednego boku ułożyć masę mięsną. Ciasto zwinąć tak aby farsz znajdował się w środku. Wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki około 3 cm. Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Postępujemy tak, aż do wyrobienia całego ciasta.
    Następnie posmarować paszteciki z wierzchu białkiem, można posypać kminkiem i lekko ponacinać.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń