Do góry

Desery Przepis na:

Kruche Pierniczki z Witrażem.

Przepis dnia 2018-12-22
Kruche Pierniczki z Witrażem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 4952

Dodano:

Odsłon: 1123

Przepis od Domowe Wypieki,zrobiłam z połowy porcji,głównie na choinkę dla syna,żeby się cieszył :-) Bardzo smaczne. Zamiast śmietany 30 użyłam zwykłą do zupy.

Składniki

  • Ciasto piernikowe:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • Dodatkowo:
  • landrynki do zrobienia witraży
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. (Otwór na witraż najlepiej wyciąć już na blasze). Do środka nałożyć pokruszone landrynki. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).
    Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Szczególnie pierniczki z witrażami pozostawić do ostygnięcia na blasze, aby witraż zastygł lub po lekkim ostygnięciu zsunąć pierniczki razem z papierem na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków).
    Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową. Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń