Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki z krupczatki

Kruche rogaliki z krupczatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 867

Dodano:

Odsłon: 1063

Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :) Przygotowane z masła i mąki krupczatki są wyjątkowo delikatne i pyszne! Jedna porcja to za mało, zdecydowanie! :)

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być też tortowa)
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany 12 lub 18%
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski.
    Masło kroimy na mniejsze kawałki.
    Zagniatamy mąkę z masłem, solą i cukrem pudrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.
    Gdyby ciasto nie chciało się lepić, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
    Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i schładzamy do lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

  2. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 równe porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm.
    Za pomocą dużego talerza wycinamy koło. Koło dzielimy na 8 równych części. Na każdą z nich kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta.
    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez 12-15 minut, aż rogaliki ładnie się zezłocą.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń