Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche serduszka"
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 70
Danie jednogarnkowe, lekkie, szybkie i smaczne
Odsłon: 10432
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 1349
Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ry...
Odsłon: 142
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 115
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Urozmaici kola...
Odsłon: 70
Danie jednogarnkowe, lekkie, szybkie i smaczne
Odsłon: 10432
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 1349
Ta pyszna sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie wcześniej ugotowanego ry...
Odsłon: 142
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 115
Składniki
Do przesianej mąki dodaj sól oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj jajko. Na koniec stopniowo dosypuj mąkę, miksuj tak długo aż dokładnie się połączą. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5-6 mm. Foremką w kształcie serca wykrawaj ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na ok. 15 min. Piecz 10-15 minut w temperaturze 160°C.
Przygotuj lukier. Białka włóż do miski i ubij mikserem. Gdy zaczną się pienić, powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj 10-15 minut aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (nie powinien być zbyt rzadki). Do części lukru dodaj barwnik spożywczy. Ciasteczka udekoruj lukrem i ozdobami cukierniczymi.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 130 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie