Do góry

Desery Przepis na:

Kruche tartaletki z musem czekoladowym i jagodami

Kruche tartaletki z musem czekoladowym i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 157

Dziś ciasta nie ma ale za to są pyszne tarteletki z musem czekoladowym i jagodami. Mus jakiego użyłam to gotowa mieszanka, którą miesza się z mlekiem i chłodzi.

Składniki

  • Ciasto :
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Mus :
  • 250 ml mleka
  • 200 g musu czekoladowego ( proszek )
  • Dodatkowo :
  • 2/3 szk jagód
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania.
    Połączyć je a potem szybko zagnieść i zawinąć ciasto w folię spożywczą.
    Schować je do lodówki na godzinę.
    Mleko zmiksować z proszkiem na mus do zgęstnienia, przełożyć do rękawa cukierniczego, zakładając dekoracyjną końcówkę i schować mus do lodówki na dwie godziny.
    Foremki do tarteletek o średnicy 12 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
    Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na placki i wyłożyć nimi foremki a potem nakłuć ciasto widelcem.
    Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.
    Upieczone spody wyjąć z foremek i wystudzić.
    Potem spody napełnić musem i posypać jagodami a na koniec udekorować dowolną miętą ( u mnie cytrynową ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń