Do góry

Przekąski Przepis na:

Kruche trójkąty z tuńczykiem

Kruche trójkąty z tuńczykiem

Autor: milla_poz

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 322

Dodano: 30.10.2010

Odsłon: 31223

Kruche ciasto z nadzieniem z tuńczyka i oliwek, w sam raz do przegryzienia w chwili małego głodu ;) Wychodzi ok 10 sztuk.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę i margarynę posiekać nożem aż się połączą. Dodać jajka, śmietanę i wodę i delikatnie mieszać nożem aż się połączą. Zagnieść rękami kulę z ciasta. Wstawić do lodówki na 0,5 - 1 godz.

  2. Nadzienie: Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na maśle. Następnie wymieszać z odsączonym tuńczykiem i pokrojonymi w połówki/ćwiartki oliwkami. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na cienki placek - ok 0,5 cm. Pokroić w kwadraty i na każdy nałożyć nadzienie. Złożyć po przekątnej na kształt trójkąta.

  4. Piec w 190 stopniach ok 20 min - w zależności od opcji, ale chodzi o to żeby się lekko zarumieniły. Po wyjęciu posypać ostrą papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amelka4 08 kwietnia 2011 SUPER PRZEPIS :) DODAŁAM DO ULUBIONYCH I TERA BARDZO CZĘSTO TRÓJKĄCIKI GOSZCZĄ NA MOIM STOLE . SERWUJE JAKO PRZEKĄSKĘ. ROBIĘ RÓWNIEŻ Z INNYM FARSZEM np Z DUSZONĄ KAPUSTĄ KISZONĄ Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI. PALCE LIZAĆ . POZDRAWIAM :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 09 lutego 2011 Uwielbiam tuńczyka. Fajna przekąska na imprezę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helianthus 08 grudnia 2010 nie wiem jak to się stało, mnie wyszło sztuk 28! dodałam troszkę więcej mąki, a to tylko dlatego, że kleiło się ciasto strasznie..ogółem szybki w przygotowaniu:)
..pomyślałam też, że ciasto można wykorzystać do jakiegoś słodkiego farszu, np. jabłek z cynamonem, a efekt końcowy można posypać cukrem pudrem..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 04 listopada 2010 Oj, przyznam się, że nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że nie bardzo bo ciasto jest już dość tłuste samo w sobie i dodatkowe trzymanie go w tłuszczu sprawi, że nim przesiąknie, a niekoniecznie się upiecze...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orchidea2101 04 listopada 2010 Witam serdecznie :)
Czy mogłabym te pierożki usmażyć we frytownicy?
Niestety nie mam piekarnika...
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 03 listopada 2010 Według uznania, ja miałam akurat tuńczyka w sosie własnym. Następnym razem dodam jeszcze ugotowane jajko na twardo, myślę, że może się fajnie komponować z tuńczykiem. Życzę smacznego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kotek78 03 listopada 2010 Przepis bardzo ciekawy,a tuńczyk ma być w oleju czy w sosie własnym?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń