Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z budyniem i jabłkami

Kruche z budyniem i jabłkami

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1156

Dodano: 30.10.2010

Odsłon: 17976

Łatwe, szybkie w przygotowaniu.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny, cukru pudru, śmietany, proszku do pieczenia oraz dwóch żółtek i jednego całego jajka zagnieść ciasto. Podzielić na pół i schłodzić w lodówce.

  2. Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Ugotować budyń.

  3. Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do wypieków. Ułożyć jabłka, a między nie wylać budyń.

  4. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na wierzch placka.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec 30 min.

  6. Ubić pianę z dwóch białek i 2 czubatych łyżek cukru pudru. Rozsmarować na podpieczone ciasto i piec jeszcze 15 min.

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

orwima 05 marca 2011 Wygląda ciekawie; idzie "w kolejkę" do upieczenia...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosia03 24 grudnia 2010 Witam i muszę przyznac że ciasto jest pyszne właśnie upiekłam je na te święta Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 18 grudnia 2010 Możesz być spokojna. Na pewno się nie rozpłynie, co widać na załączonym zdjęciu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kornela 18 grudnia 2010 Mam takie pytanie czy jak bedzie sie pieklo to ciasto to coo bedzie z budyniem nie rozplynie sie .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 02 listopada 2010 Masz rację zagotowujemy 2 szklanki mleka, a w trzeciej rozpuszczamy 2 budynie. Cukier dodajemy według uznania. Ja dałam 2 łyżki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KaFForKa 02 listopada 2010 Mam zapytanie . W opisie podałaś 3 szkl. mleka , budyń przygotowujemy w 1/2 l. mleka ( tj. 2 szklanki ) to co z tą 1 szklanką mleka ?
Jeżeli się nie mylę to zagotowujemy 2 szkl. mleka. a w tę 1 szklance rozpuszczamy budyń ???
Ciasto wygląda apetycznie , chciałabym je wypróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 01 listopada 2010 No no pysznie to wygląda,ląduje do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń