Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś ostatnio używam dużo maku, ale co tam, bardzo lubię mak a, ciasto polecam- fajnie chrupie w zębach. SMACZNEGO
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 304
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 72
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5081
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32673
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 350
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 243
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 304
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 72
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5081
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32673
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 350
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 243
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, dzielimy na połowę i dobrze schładzamy. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blachę, smarujemy powidłami i nakładamy masę makową. Drugą część rozwałkowujemy, wycinamy paseczki i przyozdabiamy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45-50 min. w temp. 160-170 C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Z mleka odlewamy 1 szkl i rozrabiamy z kaszą manną, resztę zagotowujemy z cukrem, wlewamy kaszę i ponownie gotujemy, studzimy, dodajemy żółtka rozmącone z trzema łyżkami wody, mak, rodzynki, pokruszone orzechy i aromat. Na koniec dokładamy pianę ubitą z białek i delikatnie łączymy z masą makową.