Do góry

Przekąski Przepis na:

Krucho-drożdżowe paszteciki

Krucho-drożdżowe paszteciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1387

Dodano:

Odsłon: 581

Delikatne, krucho-drożdżowe ciasto wypełnione wytrawnym farszem to świetna przystawka na świąteczny stół, bądź też na każdą inna okazję. Paszteciki są pracochłonne, ale ten smak wynagrodzi Waszą ciężką pracę. Ciasto na paszteciki jest doskonałe i niezawodne, sprawdza się nie tylko w wytrawnych wypiekach. Bardzo ładnie się z nim pracuje i długo zachowuje swoją świeżość. Paszteciki najlepiej smakują z filiżanką czerwonego barszczu.

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 400 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 1 kg mięsa z rosołu *
  • 300 g kapusty kwaszonej
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • oliwa
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • czarnuszka
  • sezam
  • siemię lniane
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie


  1. Zaczyn drożdżowy

    Do kubka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Ciasto

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy żółtka. Ciasto powinno być gładkie. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, nie klejącego się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Nadzienie

    Kapustę zalewamy zimna wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sicie, odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy zmielone mięso, kapustę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Doprawiamy sporą ilością pieprzu ziołowego i świeżo otartej gałki muszkatołowej. Farsz podgrzewamy na małym cały czas mieszając, aby przyprawy się rozpuściły. Farsz powinien być dobrze doprawiony. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy jajko i mieszamy do połączenia się składników.

  3. Ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i wałkujemy na duży prostokąt. Wycinamy pasy o szerokości 10 cm. Z brzegu każdego paska układamy farsz i zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta z nadzieniem. Koniec drugiego brzegu paska zlepiamy na całej długości łączenia. Tak postępujemy z każdym paskiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej roladki łączeniem do blachy, zachowując odstępy pomiędzy roladkami. Nożem robimy na roladkach ukośne nacięcia w odstępach 4-5 cm uważając, aby nie przeciąć pasztecików do końca. Paszteciki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ulubionymi nasionami. Tak przygotowane paszteciki odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut. Paszteciki powinny być rumiane.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20-25 minut. Paszteciki powinny być rumiane. Podajemy z barszczem czerwonym. Paszteciki można podawać na zimno, ale świetnie podgrzewają się w mikrofali.
    * do farszu użyłam mięsa z rosołu. U mnie był to kurczak, indyk i trochę wołowiny


  4. - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
    - kapustę do farszu można zmielić razem z mięsem. Ja jednak wolę wyczuwalne kawałeczki kapusty w farszu
    - paszteciki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
    - paszteciki po upieczeniu można zamrozić
    - paszteciki można odgrzewać w mikrofali

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 marca Super "ciacha", z barszczem to jest NIEBO :)
Na drugi dzień, jak u nas zostają, to mikrofala i znów jest pychotka xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń