Do góry

Dania główne Przepis na:

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami.

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 808

Dodano:

Odsłon: 6430

Pyszne drożdżowe pierożki. Mogą być na obiad czy przekąskę. Smakują na ciepło jak i na zimno. Można podać je samodzielnie lub jako dodatek do zup. Polecam i smacznego życzę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 50 dag leśnych grzybów ( u mnie czerwone kozaki )
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kminek mielony według uznania
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.

  2. Nadzienie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu ( grzyby puszczą trochę wody ), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.

  3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.

  4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.

  5. Podajemy i smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń