Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek z jabłkami w nadzieniu jogurtowym

Kruchy placek z jabłkami w nadzieniu jogurtowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 3747

Dodano:

Odsłon: 701

Ciasto niby sernik z jogurtem greckim, bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 masło (250g). -3 szklanki mąki -3 łyżki cukru
  • -5 żółtek -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • OWOCE:-ok. 8 jabłek
  • NADZIENIE BUDYNIOWO-JOGURTOWE:
  • -400 g. jogurtu greckiego -390 g. gęstej śmietany 18 %
  • -5 białek -1 szklanka cukru -2 białe budynie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozdrobnić palcami, odłożyć 1/4 ciasta na posypkę.
    Resztę zagnieść.
    (osobiście nie schładzam a powinno się)

  2. Tym zagniecionym ciastem, wylepić blaszkę(25x42)z zakrytymi bokami i papierem do pieczenia.

  3. Jabłka pokroić w plasterki i poukładać na cieście.

  4. masa-Białka ubić z cukrem. Zmiksować jogurt ze śmietaną, potem przesianymi budyniami.Stopniowo do tego wkręcić białka.Wyłożyć na jabłkach.

  5. Rozsypać pozostawioną kruszonkę.

  6. Piec w 175* ok.60 min.
    Każdy piekarnik piecze inaczej, trzeba uważać pod koniec pieczenia.
    Po przestygnięciu, posypać cukrem pudrem.
    Kroić dobrze na następny dzień, jak ciasto stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń