Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 528

Dodano:

Odsłon: 16410

Bardzo szybkie kruche ciasto o maślanym smaku. Przepis zaczerpnięty z blogu whiteplate.

Składniki

  • CIASTO:mąka, 125 g
  • masło b. zimne, schłodzone w lodówce, 125 g
  • cukier, 75g
  • żółtko, 1 sztuka
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • NA WIERZCH:śliwki, 500g
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • cukier do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temepratury 190 stopni.

  2. Składniki na ciasto połączyć. Ja użyłam malaksera. Należy jak najkrócej wyrabiać ciasto, tak by składniki się tylko połączyły. Gotowym ciastem wylepić formę (użyłam tortownicy o średnicy 21cm), ułożyć na wierzch śliwki i posypać cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec (w orginalnym przepisie przez 50 min). Ja piekłam godzinę i 10 min, bo śłiwki puściły sok. Jeśłi wierzch się spieka przykryć papierem do pieczenia. Ciepłe posypałam cukrem pudrem. Zamiast skórki pomarańczowej użyłam olejku pomarańczowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń