Do góry

Przekąski Przepis na:

Krupiak

Krupiak

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 821

Dodano:

Odsłon: 36323

Coś dla smakoszy kaszy gryczanej. Jest to " wypiek " regionalny, można jeść na zimno z masłem, a także na ciepło przysmażony na maśle.Ja osobiście lubię jeść z wędliną.W moich rodzinnych stronach jest podawany również na weselach.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki i odcedzić.

  2. Do gorących ziemniaków dodać surową kasze, masło i razem potłuc tłuczkiem do ziemniaków.

  3. Gdy ziemniaki z kaszą wystygną, dodać resztę składników oraz rozpuszczony tłuszcz,dobrze wymieszać ręką.

  4. Blaszkę o wymiarach 10x35 cm wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem i wysypać bułką tartą.

  5. Nałożyć na blaszkę, uklepać i posmarować żółtkiem.

  6. Piec w temperaturze 180°C - 1.5 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monika1978 19 października 2015 Mieszkałam 5 lat w Małopolsce, i w Krakowie na festiwalu smaku sprzedawali coś podobnego i było pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 12 grudnia 2014 ooooo, pyszna regionalna perełka, do szybciutkiego zrobiebia, bo aż się głodna zrobiłam :)))) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 18 lutego 2014 Witam serdecznie:) mam pytanie.Robiąc z polowy porcji powinnam skrócić czas pieczenia?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 26 listopada 2013 Renko, rzeczywiście arcyciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie jadłam, a ponieważ olbrzymie grono wielbicieli chwali go, muszę i ja zrobić, pozdrówka :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 03 stycznia 2013 fajna nazwa, a przepis bardzo ciekawy, zabieram do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 09 grudnia 2012 Potrawy regionalne to perełki.Coś fantastycznego.Do ulubionych i do wypróbowania:0

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 26 lutego 2012 W komentarzach jest " Grazenka",która podała go z gulaszem drobiowym -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 26 lutego 2012 Uwielbiam ziemniaki i kaszę gryczaną ...
Rewelacyjne połączenie :-)
Zastanawiam się tylko czy można skonsumować to cudeńko np. z gulaszem ?
U mnie w domku sami mięsożercy ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandman2 25 lutego 2012 dodaje do ulubionych , w okolicach Przemyśla coś podobnego nazywamy pieróg , polecam poszukać przepis . Tyle że dodajemy cebulke smażoną na złoto . Wspanialości !! polecam na gorąco lub zimno ! pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń