Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik

Krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 2479

Syta i rozgrzewająca zupa na chłodne jesienne dni. Wspaniały przepis mojej mamy.

Składniki

  • kasza jęczmienna pęczak - 9-10 łyżek
  • Marchewka - 3 -4 szt.
  • Pietruszka - 3 szt
  • Seler - 1 mały
  • Cebula biała - 1 szt
  • Ziemniaki - ok 8 szt w zależności od wielkości
  • Sól i pieprz
  • Płynna przyprawa do zup - maggi
  • Ziarenka smaku i Vegeta
  • Żeberko - kawałek lub inna kość
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberko lub kość odgotować robiąc wywar.

    Dodać kaszę pęczak i gotować ok 15 minut.

  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach.
    Ziemniaki pokroić w kostkę.
    Seler pokroić na 4 części.
    Cebulę obrać.

  3. Do wywaru z kaszą wrzucić seler, całą cebulę, potartą marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki.
    Gotować prawie do miękkości.

  4. Kiedy warzywa nieco zmięknął, dodać przyprawy do smaku.
    Gotować do całkowitej miękkości warzyw i do połączenia smaków.
    Podając można posypać jeszcze szczypiorkiem.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń