Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik

Krupnik

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4065

Dodano: 08.02.2012

Odsłon: 8984

Pyszny krupnik w wersji nieco zmienionej, bo ziemniaki podane są osobno. Tak się je tą zupę u nas w domu od lat.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka wkładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe i grzybki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy wywar. Jedną cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opiekamy na palniku i dorzucamy do wywaru.

  2. Kiedy mięso i jarzyny będą już miękkie przecedzamy wywar, dodajemy kaszę i gotujemy przez ok. 30 minut. W tym czasie kroimy ugotowaną marchewkę w kosteczkę a z żeberek obieramy mięso i też rozdrabniamy. Dodajemy je do zupy pod koniec gotowania.

  3. Zupę doprawiamy do smaku, posypujemy natka pietruszki i gotowe :) Osobno gotujemy ziemniaki, tłuczemy je, okraszamy cebulką zrumienioną na maśle i podajemy do krupniku na osobnym talerzu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń