Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik bardzo pożywny

Krupnik bardzo pożywny

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3250

Dodano: 03.01.2013

Odsłon: 7118

Bardzo syta i pożywna zupa idealna na te porę roku, nadaje się również na jednodaniowy obiad.

Składniki

  • wywar z golonka, 2 litry
  • woda, 2 litry
  • kasza jęczmienna (krupnik), 3/4 szklanki
  • duże udko z kurczaka, 1 szt.
  • marchew, 2 szt.
  • seler, 1/2 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • duże ziemniaki, 2 szt.
  • lśc laurowy, angielskie ziele, majeranek
  • sól, pieprz
  • drobno kosiekana nac pietruszki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać liść laurowy, angielskie ziele, sól, pieprz, obraną marchew, seler, pietruszkę, oraz udko z kurczaka. Gdy warzywa są już podgotowane wyjmujemy je i kroimy na kawałki, lub ścieramy na grubej tarce, udko gotujemy do miękkości, następnie wyjmujemy i odstawiamy, by lekko przestygło nim je obierzemy.

  2. Do wywaru z warzyw i udka, dolewamy wywar z golonka doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę, całość gotujemy, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak, gdy ziemniaki i kasza dochodzą dodajemy resztę warzyw, oraz rozdrobnione mięso z udka. Całość chwilę gotujemy, dodajemy zieloną pietruszkę i majeranek, doprawiamy do smaku i wcinamy 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń