Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik drobiowy

Krupnik drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11087

Dodano:

Odsłon: 515

Prosta, pyszna i pożywna zupa.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • 2 kostki rosołowe
  • Ponadto na zasmażkę:
  • 4 plastry boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 2-3 łyżek mąki
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej wodę, włóż mięso i po kolei dodawaj: ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrane i starte na tarce o dużych oczkach, drobno pokrojonego w paseczki pora, kaszę jęczmienną, liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, przyprawę do zup , kostki rosołowe. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyciągnij je z zupy i odstaw do ostygnięcia.

  2. Na patelni na rozgrzanym smalcu usmaż boczek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko razem smaż aż cebula się lekko zrumieni, dodaj wtedy mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż do momentu aż powstanie delikatna piana.

  3. Wówczas zawartość patelni przelej do gotującej się zupy i wszystko razem zamieszaj tak aby nie porobiły się grudki. Zagotuj. Obierz ostygnięte mięso, rozdrobnij na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem. Smacznego !!!

  4. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń