Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik grzybowy

Krupnik grzybowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7130

Dodano:

Odsłon: 6732

po jesiennych porządkach w ogrodzie należy nam sie coś tak sycącego i aromatycznego

Składniki

  • 3 l wywaru mięsnego ( u mnie z gotowania golonki)
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • 1/2 małego selera
  • 1 duża cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy, majeranek
  • 1/2 szkl grzybów suszonych
  • 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 1-2 łyżli oleju
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • ewentualnie 2 łyzki mąki - dla lubiących zupy typu "sapy"
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby drobno pokruszyć i razem z cebulą ( kosteczka) podsmażyć na oleju. Kiedy bedą już przyzelone dodac marchew , pietruchę i seler ( w drobną )kosteczkę i smażyć jeszcze jakieś 5 min stale mieszając.

  2. Do wywaru wrzucić przygotowany w pkt. 1 mix, dodać ziemniaki ( drobna kostka) i kaszę - dooprawić i gotować ok. 10-15 min. Zupę zaprawić śmietaną ( i ewentualnie mąką) rozbełtanymi z małą ilością wody - zagotować .

  3. Uwaga - spożywać ze świadomością ilosci wchłanianych kalorii - ja osobiście nie mogę się oprzeć tej tradycynej zupie. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń