Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na rosole.

Krupnik na rosole.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3976

Dodano:

Odsłon: 7887

Z wiejskiego (prawdziwego) kurczaka, po podzieleniu go na porcje zostały podroby, szyja, nadmiar skóry i trochę odkrojonego tłuszczu. Niby niewiele, ale zrobiłem z tego rosół, w zamyśle jako bulion do popicia drugiego dania. Ale rosół okazał się tak tłusty i esencjonalny, że część musiałem rozcieńczyć,aby nadawał się do picia, a z reszty zrobiłem krupnik.

Składniki

  • elementy kurczaka na rosół
  • warzywa na rosół (pietruszka, seler, marchewka, por, cebula, ząbek czosnku)
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, lubczyk (pół łyżeczki), listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego)
  • kasza jaglana - 4 - 5 łyżek
  • natka pietruszki do przybrania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jak pisałem wyżej, te elementy wystarczyły na ugotowanie esencjonalnego rosołu.
    Ugotuj rosół: mięso umyj, zalej zimną wodą i gotuj, do pojawienia się piany. Ja jej nie zdejmuję, bo to samo białko. Dodaj obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa. Gotuj ok. godziny i dodaj przyprawy. Gotuj jeszcze (cały czas na malutkim ogniu, tak, aby rosół tylko lekko "bąbelkował". Po tym czasie przecedź wywar, dodaj kaszę i gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż kasza będzie "al dente".
    Do wywaru można dodać pokrojone w kostkę ugotowane warzywa (marchewkę i pietruszkę).
    Podawaj posypane pietruszką lub cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 29 sierpnia 2013 Faktycznie kurczak musiał być tłustawy ,widać jakie oka pływają ,smak niesamowity .Co jakiś czas mam taką dostawe ,kura ,kaczka lub królik od gospodarza to jest to ,ślinka mi cieknie.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń