Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na skrzydełkach

Krupnik na skrzydełkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 779 Ocena: 14961

Dodano:

Odsłon: 6067

Prosty , smaczny, idealny na przeziębienia.

Składniki

  • 1/2 kg skrzydełek
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler)
  • liść laurowy
  • kilka ziemniaków
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane al dente wyjąłem z wywaru. Gotowałem dalej i po 30 min wyjąłem skrzydełka , pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń