Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na szynce.

Krupnik na szynce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1068 Ocena: 11249

Dodano:

Odsłon: 683

Polecam, bardzo smaczny krupnik, ugotowany na szynce wieprzowej. Jest pożywną i zdrową zupą oraz łatwą w przygotowaniu.

Składniki

  • szynka wieprzowa 80 dag
  • ziemniaki 4 szt.
  • marchew 1 szt.
  • kasza jęczmienna perłowa 90 gram
  • suszona włoszczyzna 2 czubate łyżki
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • świeży lubczyk
  • por 10 cm.
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • Sól
  • Pieprz
  • zielenina (natka pietruszki i koper drobno pokrojone)
  • 2 litry wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte mięso zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowinę.

  2. Po zebraniu szumowiny dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól i kaszę. Gotujemy około 40 minut.

  3. Wyjmujemy ugotowane mięso, kroimy je w kostkę.

  4. Pokrojone mięso wkładamy z powrotem do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, marchewką, kaszą jęczmienną, suszoną włoszczyzną, pokrojonym lubczykiem i porem.

  5. Gotujemy jeszcze około 20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie.

  6. Zupę wlewamy do talerza i posypujemy drobno pokrojoną pietruszką i koprem.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń