Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach

Autor: mariwanna

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 694

Dodano: 11.01.2018

Odsłon: 4210

Krupnik zawsze będzie dla mnie zupą domową, babciną, jedząc którą uszy się trzęsą. Ugotować krupnik można na każdym rodzaju mięsa, pewnie można nawet i bez mięsa, ale jeśli ma być po domowemu... Ja uwielbiam krupniczek gotowany na żeberkach, z kaszą jęczmienną, bo miska takiej zupy szczególnie pasuje do jesiennej aury za oknem:)

Składniki

  • 500g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (ok 200g)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka domowej vegety
  • Sól
  • pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, opalić nad ogniem.
    Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w garnku, zalać zimna wodą (2,5 litry), zagotować, zbierając szumowiny. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie oraz związane nitką łodygi natki pietruszki. Garnek przykryć. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie odchodzić od kości. Cebulę i łodygi pietruszki wyjąć.
    Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić: marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w słupki. Wrzucić do gotującego się bulionu, gotować 5 minut, dodać kaszę, gotować 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować ok 5 minut, aż będą miękkie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wrzącej wody i zupę zagotować.
    Zupę doprawić vegetą, solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń