Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na żeberkach wieprzowych.

Krupnik na żeberkach wieprzowych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1007 Ocena: 9853

Dodano:

Odsłon: 373

Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.

Składniki

  • żeberka wieprzowe 30 dag
  • ziemniaki 1 szt.
  • kasza jęczmienna perłowa 10 dag.
  • suszona włoszczyzna 1 czubata łyżka
  • marchew połowa
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • por 10 cm. pokrojony w plastry
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • natka pietruszki do posypania
  • woda 1 litr
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na zupę.

  2. Wszystkie warzywa kroimy na kształty jakie lubimy.

  3. Umyte żeberka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowinę. Po zebraniu szumowiny dodajemy domową pastę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól i kaszę. Gotujemy około 40 minut. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjmujemy je z garnka, studzimy, oddzielamy od kości, kroimy w kostkę i dodajemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, marchewką, suszoną włoszczyzną, pokrojonym porem.

  4. Gotujemy jeszcze około 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie.

  5. Zupę wlewamy do talerza, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń