Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na żołądkach drobiowych wg. przepisu Magdy Gessler

Krupnik na żołądkach drobiowych wg. przepisu Magdy Gessler

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2305

Dodano:

Odsłon: 14770

I znów powracam do smaków dzieciństwa choć troszkę zmodyfikowanym. Przepis wpadł mi w ręce gdy przeglądałam książkę Magdy Gessler Moje Kuchenne Rewolucje.

Składniki

  • 700g żołądków drobiowych
  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 szklanki tłustego mleka ( najlepiej takiego prosto od krówki :) )
  • 2 l wody
  • 7 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • świeża natka pietruszki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki płuczemy, oczyszczamy i kroimy. Pęczak płuczemy w zimnej wodzie. Mięso i kaszę zalewamy zimną wodą i mlekiem. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
    Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, białą część pora również kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy po 15 min od zagotowania.
    Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy po 15 min od zagotowania marchewki.
    Przed końcem gotowania kiedy żołądki i kasza będą miękkie dodajemy do zupy masło i śmietanę wcześniej zahartowaną w niewielkiej ilości zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy dla nadania pięknego koloru.
    Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 listopada 2016 Pycha <3 U nas dzisiaj żołądki drobiowe w sosie koperkowym Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Begonia 23 listopada 2016 kiedyś miałam chęć na krupnik, zaczęłam go gotować, ale okazało się, że nie mam innej kaszy tylko jaglaną - użyłam. Teraz mogę śmiało polecić, daje się jeść Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 23 listopada 2016 Krupniczek pierwsza klasa...uwielbiam żołądki,w takim wydaniu mniammm....:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 23 listopada 2016 Cokolwiek żołądkowego jadłam milion lat temu, też kojarzy mi się z dzieciństwem i obiadem u babci :). Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń