Do góry

Dania główne Przepis na:

Krupnik po angielsku

Krupnik po angielsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 29

Wypróbowany przepis na "Krupnik po angielsku"

Składniki

  • 40 dag wołowiny (pręgi lub łopatki)
  • 10 dag kaszy jęczmiennej perło wej
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 2 marchew ki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 gałązki świeże go tymianku lub pół łyżeczki suszonego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Do garnka wlej półtora litra wody, dodaj mięso, listek laurowy, ziele angielskie, sól (około półtorej łyżeczki) i ziarenka pieprzu. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny (zbieraj szumowiny).

  2. Marchewki obierz, oczyść, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Seler, pietruszkę i ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do wołowiny. Wsyp opłu kaną kaszę jęczmienną, dodaj tymianek. Gotuj 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Przypraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj z ulubionym pieczywem.

  3. Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna

  4. czas przygotowania100 min ilość porcji4 cena za porcję3,30 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń