Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z kaszą kuskus

Krupnik z kaszą kuskus

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2179

Dodano:

Odsłon: 570

Krupnik w tej wersji na stałe zagościł na naszym stole i często do niego powracam. Jest lekki, cudownie rozgrzewający i pyszny.

Składniki

  • Pulpeciki:
  • 300 g mięsa mielonego indyczego
  • 5 łyżek mielonych płatków owsianych
  • 1 jajko
  • pieprz czarny i sól
  • Zupa:
  • 2½ litra bulionu drobiowego
  • 85 g kaszy kuskus
  • 4 średnie ziemniaki
  • 100 g marchewki baby carrot
  • ½ selera
  • ½ pora
  • ½ pietruszki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • pieprz biały i sól
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Pulpeciki

    Do mięsa mielonego dodajemy jajko, płatki owsiane, pieprz i sól. Mieszamy do połączenia się składników. Formujemy malutkie pulpeciki, takie ”na raz” i układamy na tacy.

    Zupa

    Warzywa obieramy i myjemy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy selera, pietruszkę, marchew i pora. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Z gotującego się bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa i wrzucamy przygotowane wcześniej pulpeciki. Gotujemy około 15 minut i wyjmujemy pulpeciki na talerz.
    Do bulionu dodajemy ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pulpeciki, ugotowaną wcześniej marchew i kaszę kuskus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

    Notes

    – jeśli zupa jest zbyt gęsta uzupełniamy ją bulionem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń