Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z łopatką wieprzową

Krupnik z łopatką wieprzową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1892 Ocena: 43439

Dodano:

Odsłon: 2509

Trochę inna, lecz równie smaczna propozycja na krupnik. Smaczne połączenie leśnych grzybów z mięsnym wywarem.

Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 2 liście laurowe
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, moczymy. Mięso myjemy i razem z obranymi marchewkami, zalewamy 1 l bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
    W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, grzyby odsączamy, kroimy w paski. Mięso wraz z marchewkami, wyjmujemy z garnka i studzimy.
    Mięsny wywar przecedzamy przez gazę. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę mięso, marchewki w talarki, ziemniaki, grzyby i opłukaną kaszę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy do zupy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń