Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7750

Dodano:

Odsłon: 6683

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 2 ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy olej, wrzucamy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy 2 minuty. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 grudnia 2017 Pyszna zupka jak ja dawno nie robiłam krupniku...jeszcze w takim pysznym wydaniu...oj zrobię jutro:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 grudnia 2017 wydaje mi się,że wygodniej będzie jeżeli przełoży się podsmażone warzywa do garnka i dalej kontynuuje gotowanie;pozdrawiam :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 grudnia 2017 Próbowałem doszukać się "trybików" ;)
Wiem, że krupniczek tylko z kaszą, dobrze tylko, że nie z pęczakiem xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń