Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z suszonymi grzybami

Krupnik z suszonymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 1292

Krupnik to jedna z popularniejszych zup. W domu robię ją często, ale czasem zdarza mi się dorzucić do niej jakiś składnik, który trochę zmodyfikuje smak. I tak dziś wylądowały w nim suszone grzyby :)

Składniki

  • Bulion - 1,5 l
  • Ziemniaki - 4 szt.
  • Marchew - 2 szt. (nieduże)
  • Suszone grzyby leśne - 1 garść
  • Kasza jęczmienna - 3/4 szkl.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Natka pietruszki - do podania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia - a najlepiej na całą noc.

    Bulion podgrzewamy, wsypujemy kaszę, gotuję chwilę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki i wrzucamy do zupy. Na końcu dodajemy namoczone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy, gdyby trzeba było dolać do krupniku). Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wodę, w których moczyły się grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń