Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik ze szczypiorkiem

Krupnik ze szczypiorkiem

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 390 Ocena: 6344

Dodano: 24.02.2015

Odsłon: 1336

Krupnik ze szczypiorkiem

Składniki

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • zielona część pora
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypiorek
  • 2 l wody
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 2 l wody, wrzucamy do niej udko z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na bardzo małym ogniu około 45 minut. Pamiętajcie o pozbywaniu się piany podczas gotowania mięsa. Do wywaru wrzucamy oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki seler, pietruszkę, marchewkę i por, gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie, z garnka wyciągamy kurczaka i warzywa, wrzucając od razu opłukaną kaszę i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Po około 10 minutach gotowania, do garnka dorzucamy pokrojone w plasterki ugotowane marchewki i pietruszkę, gotujemy wszystko do miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem. Jeżeli macie ochotę, możecie do zupy dodać mięso z ugotowanego kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń