Do góry

Napoje Przepis na:

Kruszon arbuzowo-imbirowy

Kruszon arbuzowo-imbirowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Kruszon arbuzowo-imbirowy"

Składniki

  • 1,5 kg arbuza (po odkrojeniu skóry)
  • 100 g świeżego imbiru
  • 3 dojrzałe cytryny
  • 2 limonki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 kostek lodu
  • gałązka mięty
  • plasterki pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie cytryny i limonki, wyciśnij z nich sok.

  2. Obierz imbir i posiekaj. Przeciśnij przez praskę do czosnku. Dodaj razem z cukrem pudrem do soku z cytryn i limonek.

  3. Podgrzej syrop z cytrusów, mieszając, aby cukier się rozpuścił, następnie zagotuj. Odstaw na 5 minut, aby przestygł.

  4. Pokrój arbuza w kawałki, usuń pestki. Przełóż do dużej miski, dodaj syrop, zmiksuj. Tuż przed podaniem dodaj kostki lodu, udekoruj listkami mięty i plasterkami pomarańczy.

  5. Gwarancją sukcesu jest słodki arbuz. Jeśli kupujesz cały owoc, postukaj w jego skórkę. Dojrzały wyda głuchy dźwięk. Powąchaj go też przy szypułce – powinien słodko pachnieć.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń